plogging pentru romania

Manifest

plogging pentru romania

Hai să curățăm de gunoaie pădurile din România!

 

Încă nu știi acum, când începi să citești acest text, că te afli la un click distanță de o faptă bună. Știu, sună precum încă un alt anunț care încearcă să îți vândă lucruri.

De data asta, nu vei plăti cu bani, ci cu timp si energie. Dacă iubești natura, vrei să îi fie bine și vrei să faci ceva concret pentru cauza asta atunci vino alături de noi, la Plogging pentru România și hai să curățăm împreună de gunoaie zonele verzi din această țară.

Scrie-ne un email, arată-ți interesul, și te luăm cu noi la următoarea acțiune de plogging pe care o organizăm.

Cine Suntem

Bun, acum să îți spun și cine suntem, ce e mai exact plogging-ul, de ce nu putem face mai nimic fără sprijinul tău voluntar și ce putem realiza împreună.

Suntem Asociația Adrenallina Media și am lansat prima mișcare ecologică prin sport din România ce își propune să igienizeze zonele verzi, la nivel național, cu ajutorul voluntarilor alergători, sportivi amatori. (Nu te îngrijora dacă nu ești alergător, nu ești obligat să alergi dacă nu vrei sau nu ai chef, mai importantă decât alergarea este ecologizarea.)

Ne propunem să curățăm de plastic, de sticle, de gunoi menajer și alte deșeuri zonele verzi din România, să le lăsăm în urmă luminoase, aerisite, curate, așa cum trebuie să fie mereu. Și vom face asta în alergare, prin tabere eco sportive. Împreună cu voi, voluntarii!

Ce înseamnă Plogging?

Conceptul acesta de strângere a gunoaielor în alergare poartă numele de plogging, este de origine suedeză și e compus din 2 cuvinte: jogging (care știți ce înseamnă) + plocka up (a ridica, în limba suedeză).

Ne găsiți pe pagina de Facebook Plogging pentru România, aici vom anunța toate evenimentele, data și locul unde va avea loc fiecare ecologizare în alergare. Noi punem la dispoziție totul, de la echipamentul de ecologizare până la mese și transport.

Tu vii doar cu energia și dorința de a face bine acestei Planete și de a acționa concret. Dacă după ecologizare vrei să ni te alături la o alergare, în pădurea pe care tocmai am curățat-o împreună, atunci ia-ți la tine echipament de alergare și schimburi curate!

Episodul pilot – Pitesti, Padurea Trivale

Prima ediție Plogging pentru România s-a desfășurat la final de noiembrie 2019: am fost o echipă de 45 de voluntari și am reușit să strângem aproximativ 900 de kg de gunoaie și deșeuri din pădurea Trivale, Pitești. Aproape o tonă de gunoaie strânsă împreună, în doar câteva ore! Am fost voluntari veniți din București iar în Pitești ni s-au alăturat prietenii de la Pitești Triathlon Team, cu care am co organizat acțiunea, și voluntari locali.

Spre final a început să plouă, adică exact când ne pregăteam pentru partea a doua a programului nostru: alergarea. Au ieșit 8 kilometri de alergare pe ploaie, în echipă, cu endorfinele dublate: nu era doar bucuria alergării ci și împlinirea faptei noastre bune pentru natură.

Uite un mic video despre episodul pilot, multumim pentru montaj si pentru participare, Madalina State!

ALTE DETALII:

– Programul  constă în tabere de plogging în zone verzi din România și se bazează pe voluntari alergători;

– Deșeurile vor fi preluate de un colector, pentru a le sorta și recicla;

– Vom contoriza kilometrii pe care îi parcurgem în alergare și kilogramele de deșeuri pe care le-am strâns/ reciclat;

– Ne vom bucura de natură, vom face sport și prin exemplu nostru vom încerca să mobilizăm cât mai mulți oameni interesați să sprijine inițiativa.

 

Și haideți lângă noi să facem echipă!